07 juli 2017 - Nimpo Lake - Williams Lake

De volgende 3 dagen zijn voornamelijk rijdagen om afstand te overbruggen naar ons volgende hikersparadijs: Waterton Lakes NP.

We nemen dus onze tijd om nog even van het uitzicht van de cabin te genieten (alhoewel weeral aangevallen door die ellendige steekbeesten...) en te bellen met het thuisfront.


Het rijden hoeft niet altijd via de verharde wegen te gebeuren en vandaag rijden we dan ook zowat 100 km dirt road, de Farewell Canyon.
Dat is de weg er naartoe.


De eerste 30 km gaan door bos waar er eigenlijk zo goed als niets te zien is, maar eens de bomen weg, wordt het een ander verhaal, mede door de schitterende wolkenlucht.
We delen de weg met zware vrachtwagens volgeladen met boomstammen. Maar hier geen regelrechte hooligans zoals op onze Europese wegen maar bijzonder vriendelijke stoere mannen of vrouwen achter het stuur die ons altijd voorrang geven wegens snellere auto.


Als we uiteindelijk in de Farewell Canyon komen, zien we een compleet andere wereld voor onze ogen opengaan, gedomineerd door de Chilcotin River.

Tomas neemt vanaf hier het stuur en geniet met volle teugen van het dirt road rijden, net zoals afgelopen april in het Zuidwesten.De Chilcotin River slingert zich als een groen lint door de prachtige natuur van zandduinen.


Op die zandduinen ook hoodoos. Niet zo mooi als in het Zuidwesten echter.
Helemaal beneden zien we nog de cabin van de eerste bewoners van de regio.


Boven ons cirkelt een bald eagle.


Hier vindt men ook één van de grootste zandduinen van de regio. Men kan er naartoe hiken, en dat waren we ook van plan, maar met 35°C en dergelijke strakke wind wordt dit plan in de frigo (...) opgeborgen.

We genieten van bijzonder mooie wolkenluchten en merken ook dat de natuur hier echt compleet uitgedroogd is. Eén klein vonkje en er ontstaan branden.
Aanvulling dd 08 juli: jammer genoeg zou onze "voorspelling" diezelfde dag nog uitkomen. Het ganse gebied waar we vandaag doorreden werd getroffen door grote bosbranden waardoor alle wegen afgesloten werden en de mensen hun woningen dienden te verlaten
Als we Williams Lake naderen zien we de rookpluimen van de gigantische bosbranden die momenteel woeden in de omgeving van 100 Mile House, uitgerekend de streek waar we morgen door moeten.
Bij de ingang van het hotel zien we dit bord staan. Hier worden we direct met de neus op de feiten gedrukt hoe erg het moet zijn om uit jouw huis geëvacueerd te moeten worden en alles te moeten achterlaten...


Voor morgen zitten we dus met een probleem vermits de 97, momenteel, volledig afgesloten is door die bosbranden. Bovendien is het hier niet zoals in Europa dat er een pak alternatieven zijn om een bestemming te bereiken. Morgen was onze langste rijdag met zo'n 620 km. We zullen niets anders kunnen dan helemaal rondrijden via Prince George, Jasper en de Icefields Parkway tot Lake Louise en dan naar Golden, een omweggetje van zo'n 320 km... Maar ach, er zijn ergere dingen in het leven...

Update 22:30u:  de branden worden steeds erger, in zoverre zelfs dat Williams Lake momenteel volledig van de buitenwereld afgesloten is. De enige 3 wegen van/naar de stad zijn afgesloten wegens, momenteel, niet te controleren bosbranden. Onze auto lag daarnet al vol met stukjes as en de watervliegtuigen van de nabijgelegen luchthaven werden ook al allemaal geëvacueerd. Toen we daarnet gingen tanken stonden er ellenlange files en er was nog slechts 1 brandstof te krijgen. Ook in de supermarkt lange files aan de kassa's.
Aan iedereen wordt gevraagd om life essentials bij zich te houden voor snelle evacuatie...al zou ik niet weten waar naartoe vermits de enige 3 wegen afgesloten zijn...

Deze foto's werden genomen om 21u.


Het weer: zon en wolken bij max 35°C, bijzonder strakke uitdrogende wind.

Overnachting in Ramada Williams Lake
Aantal gereden km: 368

1 opmerking:

  1. Prachtige foto's c.q. omgeving maar heftig dat laatste stuk van de dag, zoiets (evacuatie etc) kunnen wij ons niet voorstellen denk ik, hoop dat alles goed gaat/komt

    BeantwoordenVerwijderen